Kerst is hier niet Mis

Olomouc heeft haar jaarlijkse kerstmetamorfose weer ondergaan en het staat haar goed, erg goed. Kerst is hier niet mis! Horní Naměstí en Dolní Naměstí staan vol met kerstkramen, en overal zijn lichtjes. En terecht, want kerst is het feest van licht in het duister; 'In Jezus was het leven, en dat leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in het duister, en de duister heeft haar niet overwonnen. 
Op elke hoek van de stad wordt punč verkocht. De geur van de warme wijn drijft door de steegjes en over de pleinen, en dompelt de stad in een gelukzalige roes. 
 Naarmate kerst dichterbij komt, groeit de druk om kadootjes voor geliefden in te slaan. Ik sprak iemand die voetenspray voor z´n broer ging kopen. Mooi praktisch, vond hij. Ik ben niet tegen praktische kerstcadeaus, maar om de magie van kerst te verbreken met zo´n prozaisch cadeau vind ik dan eerlijk gezegd weer te ver gaan.  
 
 Gegrilde worst en ham en aardappelpannekoeken zijn uiteraard te koop op de kerstmarkt. Het hoeft trouwens geen adventstijd te zijn voor Tsjechen om dergelijke dingen te eten; zomer, lente, herfst, het kan altijd. Maar met koude oren en verkleumde handen wachten op je maal dat braadt boven een koolvuurtje geeft absoluut een nieuwe dimensie en een onovertroffen gevoel van tevredenheid aan de vette hap.  

Er is dit jaar ook een noviteit op de markt: er worden slakken verkocht. Op z'n Frans. En die exotigheid doet mensen in de rij staan.   
 Een nostalgisch oogend caroussel draait eindeloos rondjes. De kinders draaien met glimoogjes of een beetje daas rondje na rondje op hun fotogenieke paardjes en in hun ouderwetse autootjes. 


Lichtjes,  muziek, de geur van punč en smeulende kolen, en een algeheel gevoel van blije verwachting geven de stad extra glans. In Olomouc is kerst niet mis, en ik ben blij, zo blij, dat ik dit mee kan maken. 
Maar ik weet ook dat Olomouc na kerst - als de lichtjes zijn weggehaald en de kerstkramen zijn opgeborgen en de muzikanten hun instrumenten hebben ingepakt - met een vaartje de grauwe, koude wintermaanden induikelt. En daarom, lieve mensen van Olomouc, weet dat kerst nog zoveel beter is dan het al is... Immanuel, God met ons.. "Zo bekommert zich om ons het licht uit de hoogte; het zal schijnen voor wie zitten in de duisternis en in de schaduw van de dood, het zal onze voet naar de weg van vrede leiden.'