Olomouc boven ooghoogte

Als je net in een nieuwe stad woont, dan is je eerste prioriteit je te orienteren en niet al te vaak en al te erg te verdwalen, dus dan kijk je vooral links, rechts en rechtvooruit. Woon je er al weer wat langer en ken je de weg, dan kan je het je ook eens veroorloven om omhoog te kijken. Want boven de hoofden van de mensen is een wonderlijke wereld van architectonische details. 
Zoals de geruite vogel hierboven of de arbeidersfiguurtjes op de communistische astronomische klok hieronder. 
En dan deze gebeeldhouwde mannen. Het is een erg onpraktische houding om een pilaar op te houden, lijkt me, dus ik vraag me vooral af wat ze dan aan het doen zijn.. 
Dat deze Moravische dame een foto-aparaat vasthoudt, viel me vorige week voor het eerst op, terwijl ik al een paar keer naar het beeldhouw- en mozaiekwerk had staan kijken. 
Dat dit balkonnetje aan de onderkant zo mooi bewerkt is, maakte me blij. Dat er een tijd was dat functionaliteit schoonheid niet ondersneeuwde, en er veel extra werk werd verzet voor de mooi. 
En in dit raam zie je de reflectie van een ontsjechisch bouwwerk, namelijk een russisch orthodoxe kerk - roze, wit en groen met een gouden ui erbovenop. 
Deze haan kleurt mooi bij de verf en bij het gebouw verderop. Ik dacht te constateren dat de haan symbool stond voor socialistisch gedachtegoed, maar ik heb m'n vermoeden niet met feiten kunnen onderbouwen. Wie het weet mag me helpen. 
En tot slot nog een varken omringd door devote cherubijntjes. De religie van de Tsjechen, dat is de gedachte die onwillekeurig boven komt drijven. 
Olomouc boven ooghoogte. Ik heb de helft van de stad gehad. Dus wellicht volgt er nog meer.