Kerstdiner

Een traditioneel Tsjechisch kerstdiner is gebakken karper met aardappelsalade. Zelf zou ik deze combinatie niet gekozen hebben voor wat voor velen de meest copieuze maaltijd van het jaar is. Maar dat heb je met tradities: ze bestaan, en daarmee af. 
Kerstkarpers wordt op straat verkocht. Ze dobberen versufd rond in grote tobbes totdat ze het haasje zijn. Met een beetje geluk neemt de klant ze nog levend mee naar huis, en mag de karper zijn leven nog een paar dagen rekken in de badkuip. Totdat de man met de hamer verschijnt op de vooravond van kerst.

Maar in de meeste gevallen laat de karper nog ter plekke het leven. Een klap op de kop, vinnen en schubben eraf, ingewanden eruit, en dan tot moten gehakt. 




Naar horen zeggen verloopt lang niet alle karperverkoop volgens overheidsregels. Maar daar wordt blijkbaar niet moeilijk over gedaan. En zo zwemmen de karperverkopers door de mazen van de wet. Want het gaat uiteindelijk om Traditie. 

Of karper lekker is? De meningen zijn verdeeld. De vis schijnt een beetje zwaar en modderig te smaken. Maar het is traditie, dus al te veel ruimte voor compromis is er niet. Dus dan doe je wat je kunt: paneren en bakken, en serveren met aardappelsalade. En de rest maak je goed met cukrovinky en wijn.
Veselé Vánoce!