"Het leven is koud geworden"

Het leven is koud geworden. Niet zo koud als in Ukraïne, maar wel weer een stuk kouder dan in Nederland. En ze zeggen dat de kou uit Siberië komt. Het zou mij niet verbazen.. Rusland bepaalt in ieder geval wel het modebeeld in Praag. Er lopen enorm veel bontjassen, bontmutsen, bontsjaals, bontpetten en bontlaarzen rond. Soms is het twijfelen geblazen: draagt die mevrouw een pluizige bontmuts, of heeft ze gewoon een bontgeverfd en pluizig kapsel?
Er wordt uiteraard veel geklaagd over de kou. Maar er zijn ook echt wel voordelen. Zo is de noodzaak om er elegant uit te zien minder groot. Iedereen hult zich in lagen kleding en sjaals en sneeuwlaarzen. Neuzen zijn rood, en haar komt plat en statisch onder mutsen vandaan. Maar dat boeit niet, want niemand ziet er uit.
Een tweede voordeel is dat allerlei zaken bevriezen. Hondenpoep bijvoorbeeld. Maar ook riviertjes en meren. En zelfs de Vltva begint een beetje stroperig te worden. De foto´s hieronder zijn genomen bij een meer aan de rand van Praag. Er werd geijshockeyt, geschaatst..
Honden en baby´s werden uitgelaten..
En terwijl paps en mams een rondje aan het schaatsen waren, deed dit kind een middagdutje. In de buitenlucht. Daar zijn de Tsjechen wel van.
Ook een voordeel is dat toeristen wegblijven, en er lekker veel ruimte is in de stad. Tot slot is er nog het voordeel van de ijsbloemen. Een kunstig kadootje, zomaar bij het wakker worden op je bloedeigen raam!

Comments