Václav Havel

Op zondag 18 December overleed Václav Havel op 75-jarige leeftijd. Hij was president van Tsjechoslowakije, en na de ´fluwelen scheiding´ werd hij de eerste president van Tsjechië. Havel begon zijn carriére als toneelschrijver en poëet, en groeide uit tot één van de belangrijkste dissidenten tijdens het Communisme in Tsjechoslowakije. Hij moest zijn kritiek op het communistische regime bekopen met een vierjarige gevangenisstraf. In de internationale media wordt hij geroemd als een "groot Europeaan" wiens "roep om vrijheid de weg voor een geheel en vrij Europa plaveide." Afijn, mijn kennis reikt niet verder dan de informatie op nieuwswebsites en Wikipedia, dus wie meer wil weten moet zelf maar even googlen.
Nu is het totaal niet mijn ding om een politieke blog te schrijven, maar aangezien ik toch in Praag woon, en nieuwsgierig was naar de reactie van Tsjechen op Havels overlijden, hebben mijn camera en ik vandaag even een bezoekje gebracht aan het monument op Václavské Náměsti, waar tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 grote demonstraties werden gehouden.
Veel mensen hadden zich verzameld rondom het monument om kaarsjes te branden en bloemen of briefjes achter te laten. Het is niet moeilijk om te zien hoe belangrijk en populair Havel moet zijn geweest, en hoe trots de Tsjechen op deze leider zijn. Hij inspireerde het volk om zich niet neer te leggen bij de overmacht van het Communisme, maar om te blijven vechten voor vrijheid.
Nieuwsgierig geworden naar Václav Havel, kwam ik een aantal interessante citaten tegen:
"Hope is definitely not the same thing as optimism. It is not the conviction that something will turn out well, but the certainty that something makes sense, regardless of how it turns out."
"The tragedy of modern man is not that he knows less and less about the meaning of his own life, but that it bothers him less and less."
"People have passed through a very dark tunnel at the end of which there was a light of freedom. Unexpectedly they passed through the prison gates and found themselves in a square. They are now free and they don't know where to go."

"As soon as man began considering himself the source of the highest meaning in the world and the measure of everything, the world began to lose its human dimension, and man began to lose control of it."
Tsjechië heeft in Havel een inspirerende leider en wijs man verloren. Mijn hoop is dat zijn politieke en culture nalatenschap het land blijvend zal inspireren tot een eerlijke democratie waarin passiviteit en corruptie niet getolereerd worden.

Comments

Post a Comment